Dreumes peutergroep

dreumes-peuter voorlezen-17De Roos en de Aster zijn de twee dreumes/peutergroepen voor de kinderen van circa 2 jaar tot ze naar de basisschool gaan. De groep bestaat uit maximaal 16 kinderen per dag, met 2 vaste pedagogisch medewerksters.

Iedere groep heeft zijn eigen gezellig ingerichte groepsruimte met 2 aangrenzende slaapkamers en een eigen uitgang naar de omheinde tuin. Ze hebben een gezamenlijke sanitaire ruimte, waar de kinderen zelfstandig naar de toilet kunnen gaan en zelf hun handen kunnen wassen. Dit is één van de vele ontwikkelingen die de kinderen hier doormaken; ze worden steeds zelfstandiger.

We stimuleren de algehele ontwikkeling en helpen de kinderen hun grenzen te verleggen. Dagelijks hebben we vaste rituelen, zoals liedjes zingen, voorlezen, buiten spelen en samen eten. Er is ruimte voor wisselende activiteiten die we veelal met de gehele groep ondernemen. Het is voor de kinderen geen verplichting om mee te doen; het plezier staat voorop. We stimuleren en motiveren de kinderen om met enige regelmaat deel te nemen aan de wisselende activiteiten, waardoor de verschillende ontwikkelingsgebieden allemaal aan bod komen.

dreumes-peuter tuin-18Creatieve activiteiten worden veelal in kleinere groepjes ondernomen. Hierbij is het ervaren en proberen belangrijker dan het eindresultaat. Spelenderwijs stimuleren we hierdoor de fijne motoriek, de sociale vaardigheden en de creatieve ontwikkeling. Wij willen de fantasie van de kinderen prikkelen en moedigen hun creativiteit aan.

Dagelijks, ongeacht het weer, gaan we met de kinderen één of meerdere keren naar buiten in onze eigen omheinde tuin of in de directe omgeving (kinderboerderij/speelplaats). In de tuin zijn diverse materialen en planten gebruikt, waardoor de seizoenen zichtbaar zijn en beleefd worden. De oudste kinderen van de beide groepen spelen vaak, tijdens het middagdutje van de jongste, samen buiten.

Buiten kunnen de kinderen genieten van de gezonde lucht, maar ook de wind, zon en regen ervaren. De tijd en activiteit die we buiten ondernemen wordt afgestemd op de weersomstandigheden. Bij mooi zonnig warm weer zijn we meer en langer buiten dan met regen, maar bij een vers pak sneeuw zien wij ook wel aanleiding om lekker buiten aan de slag te gaan!

schilderen met je voeten sept 2011 (voet)Voor de kinderen op de dreumes/peutergroep is het vieren van verjaardagen iets waar ze naar uitkijken. Ze vinden het meestal schitterend om het middelpunt van de belangstelling te zijn. Wij vieren dit heugelijke feit op de groep. De jarige krijgt een mooie muts, we gebruiken muziekinstrumenten en zingen liedjes voor de jarige. Er mag op de eigen groep getrakteerd worden uit de verjaardagsdoos. In deze doos zit een verantwoorde traktatie, die door Teun verzorgd wordt.

We besteden op gepaste wijze aandacht aan de verschillende seizoenen en feestdagen, zoals Pasen, Sinterklaas en Kerst. We passen deze activiteiten aan de belevingswereld en interesse van de kinderen aan.