Eten en drinken

_DSC0065Bij de BSO zijn de drink-, en eetmomenten onderdeel van het dagritme en steeds gezamenlijke sociale tafelmomenten die wisselend worden ingevuld.

In de schoolweken beginnen we op de korte middagen met vers gevarieerd seizoensfruit waarbij we sap, water of thee drinken. Wij vinden het belangrijk dat kinderen kennis maken met zoveel mogelijk verschillende soorten voeding. Met name bij het fruit bieden we dagelijks verschillend fruit aan. We beperken ons niet tot appel, peer en banaan. Afhankelijk van het seizoen eten we bijvoorbeeld ook meloen, druiven, kiwi, sinaasappel, mandarijn, aardbeien, bramen en kaki. Eventueel wordt er aan het eind van de middag nog een tussendoortje aangeboden, dit kan zijn: soepstengel, biscuitje, cracker of een plak ontbijtkoek.

In de schoolweken op de lange middagen verzorgen we ook een lunch die veelal een broodmaaltijd is. Soms worden er pannenkoeken, tosti’s of andere bijzondere lunchgerechten samen met de kinderen gemaakt en gegeten.

cake maken BSO febr 2013Op studiedagen en in de vakanties wanneer de kinderen hier hele dagen aanwezig zijn, hebben we in de ochtend en in de middag tijd om iets te drinken en een tussendoortje. Waarvan er minimaal één keer vers gevarieerd seizoensfruit aangeboden wordt. En uiteraard verzorgen we tussen de middag een gezonde gevarieerde lunch.

Een broodmaaltijd bij de BSO bestaat uit bruin brood besmeerd met margarine en belegd met (smeer)kaas, vleeswaren, smeerworst of zoetigheid. De zoete producten worden wisselend aangeboden en de kinderen kunnen dagelijks uit maximaal 4 producten kiezen. Met enige regelmaat worden ook komkommer, tomaat, radijsjes en andere groentesoorten, soms uit onze eigen moestuin, aangeboden bij de broodmaaltijd. Van de eitjes van onze kippen worden ook lekkere dingen gemaakt.

De kinderen van de BSO helpen bij het verzorgen van de kippen en de moestuin. De eitjes en de producten van de moestuin worden samen met de kinderen verwerkt tot smakelijk gerechten. Soms eten we die gezamenlijk op, soms gaan ze mee naar huis. Het verwerken van deze producten is een leerzame activiteit.