Eten en drinken

bordje fruit 2Gezonde gevarieerde voeding is een wezenlijk onderdeel van de ontwikkeling en opvoeding van jonge kinderen. Hier leggen we de basis voor onder andere de smaakontwikkeling. Wij zijn ons bewust van onze rol en zijn steeds alert op de juiste producten en hoeveelheden. We zien voeding en eten als onderdeel van het dagritme en benutten dit tevens als sociaal moment. Dagelijks zijn er meerdere tafelmomenten, waarbij we samen iets eten en drinken.

Door variatie maken de kinderen kennis met verschillende smaken, die ze veelal kunnen waarderen. We eten gezellig gezamenlijk aan tafel, stimuleren het zelf kiezen van het beleg en ook het zelf klaar maken van de boterham. De pedagogisch medewerk(st)ers eten met de kinderen mee. Dit tafelmoment is een sociaal moment, waarbij de kinderen van elkaar leren en elkaar stimuleren. Spelenderwijs komen ze in contact met gevarieerde en gezonde voeding.

Wij vinden het belangrijk dat kinderen kennis maken met zoveel mogelijk verschillende soorten voeding. Met name bij het fruit bieden we dagelijks verschillende soorten fruit aan, waarbij wij ons niet beperken tot appel, peer en banaan, afhankelijk van het seizoen bieden we ook bijvoorbeeld meloen, druiven, kiwi, sinaasappel, mandarijn, aardbeien, bramen en kaki.

Fruithap D/PWekelijks bieden we een extraatje aan dit kan een kopje eigen gemaakte soep zijn, pannenkoeken, makreel maar ook een stukje eigen gemaakte pizza. De kinderen worden actief betrokken bij het klaar maken. Dit wordt op wisselende dagen aangeboden.

Bij Teun Kinderopvang hebben we er voor gekozen om de traktatie voor de ouders te verzorgen bij de verjaardag van de kinderen. Samen met een diëtiste hebben we een aantal producten en gepaste hoeveelheden geselecteerd waarop getrakteerd mag worden.

Feesten als Pasen, Sinterklaas en Kerst worden gevierd op een wijze die past bij de groep. Veelal bieden we dan iets anders aan dan de gebruikelijke voeding. We eten dan bijvoorbeeld wit brood, krentenbrood, een eitje en drinken een keer chocomel of yoghurtdrank.